Πώς γεφυρώνεται το χάσμα των γενεών σε μια οικογενειακή επιχείρηση

Οκτ 2, 2023 | Management, Συμβουλές

“Στην οικογενειακή μας επιχείρηση, τα παιδιά των Edelman πρέπει να κερδίσουν τον δρόμο τους – δεν υπήρχαν και δεν θα υπάρξουν υποσχέσεις χωρίς απόδοση και ηγεσία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικά γδαρμένα γόνατα, αλλά είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς μαθήματα ζωής.” 

Richard Edelman, Αμερικανός επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1996.

Έχεις οικογενειακή επιχείρηση και αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών γενεών; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Στο σημερινό άρθρο, θα εξερευνήσουμε το πώς μπορείς να γεφυρώσεις το χάσμα των γενεών στην οικογενειακή επιχείρησή σου.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Τι είναι το χάσμα των γενεών και πώς επηρεάζει την οικογενειακή επιχείρηση;

Το χάσμα των γενεών είναι η διαφορά στις αξίες, τις πεποιθήσεις, τις προτεραιότητες και την προσέγγιση της εργασίας μεταξύ διαφορετικών γενεών εντός της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτό το χάσμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης και στις οικογενειακές σχέσεις.

Ποια είναι τα κύρια αίτια του χάσματος των γενεών;

Τα αίτια του χάσματος των γενεών μπορεί να ποικίλουν, αλλά μερικά από τα κύρια αίτια περιλαμβάνουν:

 • Διαφορετικές γενιές, διαφορετικές εμπειρίες: Οι διάφορες γενιές έχουν ζήσει σε διαφορετικές εποχές με αντίστοιχες κοινωνικές αλλαγές και τεχνολογικές εξελίξεις, που επηρεάζουν τις αντιλήψεις τους.
 • Ανταγωνισμός: Σε οικογενειακές επιχειρήσεις, η ανταγωνιστική φύση μπορεί να μεγαλώσει την αντιπαράθεση μεταξύ των γενεών.
 • Επαγγελματική αναγνώριση: Οι νεότερες γενιές μπορεί να αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν αρκετή αναγνώριση ή ευθύνη στην επιχείρηση.

Ποια είναι τα οφέλη της γεφύρωσης του χάσματος των γενεών;

Η γεφύρωση του χάσματος των γενεών μπορεί να έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων:

 • Ανανέωση και καινοτομία: Οι νεότερες γενιές μπορούν να φέρουν νέες ιδέες και τεχνολογίες στην επιχείρηση.
 • Σταθερότητα και εμπειρία: Οι παλαιότερες γενιές μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα και εμπειρία στη διοίκηση.
 • Μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα: Η συνεργασία μεταξύ γενεών μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Πώς μπορείς να γεφυρώσεις το χάσμα των γενεών στην οικογενειακή επιχείρησή σου;

Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να γεφυρώσεις το χάσμα των γενεών:

 • Ανοιχτή επικοινωνία: Η διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας διασφαλίζει τη συνεργασία, την κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Κράτησε την επικοινωνία ανοιχτή και διαφανή σχετικά με τις αποφάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της επιχείρησης. Άκουσε τις απόψεις και τις ανησυχίες τους. Ενθάρρυνε την ανοιχτή συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ των μελών της οικογένειας και των συνεργατών στην επιχείρηση.
 • Κατάρτιση κοινών στόχων: Με βάση τις κοινές αξίες, καθόρισε μαζί με τα μέλη της οικογένειας συγκεκριμένους κοινούς στόχους για την επιχείρηση. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να αφορούν την ανάπτυξη της επιχείρησης, την επέκταση σε νέες αγορές, την αύξηση των κερδών και άλλα. Στη συνέχεια, συμφώνησέ τους με όλα τα μέλη.
 • Κατάρτιση κανόνων: Καθόρισε σε συνεννόηση με όλα τα μέλη της οικογένειάς σου τους βασικούς κανόνες και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επιχείρηση. Συζητήστε σχετικά με την επαγγελματική συμπεριφορά, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την επίλυση συγκρούσεων. Καταγράψετε τους και διανείμετέ τους σε όλα τα μέλη της επιχείρησης. Το γραπτό έγγραφο θα λειτουργήσει ως αναφορά και θα βοηθήσει στη διατήρηση της συνεπούς εφαρμογής.
 • Εκπαίδευση: Πρόσφερε εκπαίδευση και ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα μέλη της οικογένειας που εργάζονται στην επιχείρηση. Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και τις επαγγελματικές δεξιότητες για τον ρόλο του. Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησης.
 • Ανάθεση ευθυνών και ρόλων: Είναι πολύ σημαντικό να αναθέσεις καθήκοντα, ευθύνες, ρόλους και στόχους στα άλλα μέλη της οικογένειάς σου. Καθόρισε με σαφήνεια ποιος είναι υπεύθυνος για τι και ποιος έχει ποιον ρόλο.
 • Λάβε υπόψη τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα: Λάβε υπόψη τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε μέλους της οικογένειάς σου κατά την ανάθεση των ρόλων. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και την ενίσχυση της επιχειρηματικής απόδοσης.
 • Σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης: Καθόρισε ένα σύστημα όπου θα μπορεί να μετρηθεί με κάποιο τρόπο η απόδοση του κάθε μέλους της οικογένειας, αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού. Ένα τέτοιο σύστημα θα δημιουργήσει διαφάνεια και δικαιοσύνη στην επιχείρηση και θα βοηθήσει στην αποφυγή αντιφάσεων, φημολογίας, αοριστιών και αδιευκρίνιστων καταστάσεων.

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής;

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας σε μια οικογενειακή επιχείρηση.

Μερικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

 • Προγραμματισμός: Διαχειρίσου τον χρόνο σου προσεκτικά και δημιούργησε ένα πρόγραμμα εργασίας και οικογενειακής ζωής.
 • Απενεργοποίηση: Απενεργοποίησε τον εργασιακό σου ρόλο όταν είσαι σπίτι και επικεντρώσου στην οικογενειακή σου ζωή.
 • Υποστήριξη: Ζήτησε υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειάς σου και τους επαγγελματικούς συνεργάτες όταν την χρειάζεσαι.

Στην οικογενειακή επιχείρηση, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και τη συνέχιση της επιχείρησης στο μέλλον. Με ανοιχτή επικοινωνία, κοινούς στόχους και σεβασμό προς τις διάφορες απόψεις, μπορείς να δημιουργήσεις μια ισχυρή, ενωμένη οικογενειακή επιχείρηση που θα προχωράει από γενιά σε γενιά.

_______________

Αντιμετωπίζεις κάποιες  προκλήσεις που δεν μπορείς να ξεπεράσεις;

Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα για να μάθεις πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Ξεκίνησε τώρα συμπληρώνοντας το τεστ αξιολόγησης της επιχείρησης δίχως χρέωση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Έλα σε επαφή μαζί μας σήμερα για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις προσαρμοσμένες λύσεις μας σχετικά με το προσωπικό και την αξιολόγησή του, καθώς και την αξιολόγηση υποψηφίων για πρόσληψη, και να προχωρήσεις με περισσότερα εργαλεία στα χέρια σου για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ομάδας.

Με τη βοήθειά μας, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την επιχείρησή σου!


  Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το family business coaching;

  Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

  Β.Φ

  Αγαπητή Γιάννα,  Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που μου έχεις προσφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη...

  Κοντογούρη Ευανθία

  Είχα ατομική συνεδρία με την κυρία Γιάννα Παπαδάκη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εξηγεί και να σε βοηθά να αντιληφθείς πού έγκειται η λύση στα...

  Γ.Μ.

  Το σεμινάριο με τον Θοδωρή Κακαλέτρη ήταν άκρως εποικοδομητικό. Με βοήθησε στο να γνωρίσω τον τρόπο που θα αντιμετωπίζω πλέον τις καταστάσεις γύρω...

  Δάσκαλος Γιάννης – Geodelta Ο.Ε

  Η συνεργασία μου με τον  σύμβουλο – εκπαιδευτή της Business Coaching Lab, Θοδωρή Κακαλέτρη, για τρεις γεμάτες μέρες, με αφορμή τη βοήθεια που...

  Ενδοεταιρικό σεμινάριο: Alfa Fruits | Οκτώβριος 2023

  Ευχαριστούμε, ήταν πολύ χρήσιμα και βασικά για την αρμονική λειτουργία της επιχείρησης. Ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι τα περισσότερα συμβαίνουν ήδη....