Πώς να Πετύχεις τους Στόχους σου πριν το Τέλος της Χρονιάς

Νοέ 6, 2023 | Management, Συμβουλές

“Το τέλος του έτους δεν είναι ούτε τέλος ούτε αρχή, αλλά συνεχίζεται, με όλη τη σοφία που μπορεί να μας ενσταλάξει η εμπειρία.”

– Hal Borland, Αμερικανός συγγραφέας

Γειά σου, συνάδελφε επιχειρηματία! Πώς πάει η επιχείρησή σου; Μήπως αυτό το διάστημα ανησυχείς για το πώς να πετύχεις ορισμένους στόχους που έχεις θέσει πριν να έρθει το τέλος της χρονιάς; Αν ναι, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Αν όχι, ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα πετύχεις τους στόχους σου. Εδώ, θα σου δώσω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου και πώς μπορείς να τους πετύχεις;

Καταρχάς, πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι οι στόχοι σου. Τι θέλεις να επιτύχεις πριν το τέλος της χρονιάς; Είναι αυξημένα κέρδη, αύξηση των πωλήσεων, νέες συνεργασίες ή κάτι άλλο; Αν δεν ξέρεις προς τα πού πηγαίνεις, θα είναι δύσκολο να φτάσεις εκεί.

Οι παρακάτω ενέργειες θα σε βοηθήσουν:

 1. Κατάγραψε τους στόχους που θέλεις να πετύχεις για κάθε τμήμα της επιχείρησής σου και μέχρι πότε. Για παράδειγμα: Εσοδα Χ έως τέλος Δεκεμβρίου, Νέοι Πελάτες Ψ έως τέλος Νοεμβρίου και Ζ έως τέλος Δεκεμβρίου κλπ.
 2. Για κάθε στόχο που έχεις θέσει φτιάξε ένα πλάνο και κατάγραψε τι είδους ενέργειες πρέπει να γίνουν για να φτάσεις εκεί που θέλεις.
 3. Όρισε τους οικονομικούς και άλλους πόρους που χρειάζονται για να πραγματοποιήσεις κάθε στόχο.
 4. Δες ποιοι εργαζόμενοι ή συνεργάτες μπορούν να σε βοηθήσουν για να πετύχεις τον κάθε στόχο και κατάγραψέ τους.
 5. Ενημέρωσε το προσωπικό σου για τους στόχους που έχεις θέσει και ανάθεσε στον καθένα τον προσωπικό του στόχο και τις εργασίες που πρέπει να κάνει για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσες.

Τι μπορείς να κάνεις αμέσως;

Τώρα που έχεις ξεκαθαρίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, είναι καιρός να αναρωτηθείς τι μπορείς να κάνεις αμέσως. Υπάρχουν κάποια μικρά βήματα που μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις σήμερα, ακόμα κι αν δεν τα έκανες έως τώρα;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 1. Κάνε ένα τηλεφώνημα σε έναν πιθανό πελάτη
 2. Κλείσε ραντεβού για να συναντήσεις έναν πιθανό συνεργάτη ή πελάτη
 3. Δες ποια διαφημιστική καμπάνια είχε επιτυχία στο παρελθόν και επανάλαβέ την ή ανάθεσε στο τμήμα μάρκετινγκ της επιχείρησής σου να το κάνει.

Κάθε μικρό βήμα προς την κατεύθυνση των στόχων σου είναι σημαντικό.

Πώς θα διαχειριστείς τον χρόνο σου;

Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πώς θα τον διαχειριστείς για να επιτύχεις τους στόχους σου πριν το τέλος της χρονιάς; Μερικές καλές ιδέες είναι αυτές:

 1. Κατάρτισε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του έτους, όπου θα καταγράψεις πότε θα πρέπει να εκτελέσεις κάθε ενέργεια που σχετίζεται με τους στόχους σου και θα βάλεις προτεραιότητες. Έτσι, θα έχεις μια καλή εικόνα του τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.
 2. Δημιούργησε το ημερήσιο πρόγραμμά σου. Καθημερινά, πριν αρχίσεις την εργάσιμη μέρα σου, δημιούργησε ένα ημερήσιο πρόγραμμα με όλες τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσεις και σύμφωνα με το γενικό χρονοδιάγραμμα που έχεις θέσει. Καθόρισε προτεραιότητες και χρονικά όρια για κάθε εργασία.
 3. Χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, όπως για παράδειγμα το Google Calendar, που θα σε βοηθήσει για να οργανώσεις καλύτερα τα ραντεβού σου και τα σημαντικά γεγονότα και να λαμβάνεις υπενθυμίσεις για εργασίες που πρέπει να γίνουν.
 4. Ανάθεσε εργασίες σε άλλους. Αν υπάρχουν κάποιες εργασίες που μπορούν να γίνουν από άλλους εργαζόμενους στην επιχείρησή σου, τότε ανάθεσέ τις σ’ εκείνους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που πρέπει να εκτελέσεις για να φτάσεις τους στόχους σου, αλλά ποιες έχουν πραγματικά προτεραιότητα; Σκέψου τι είναι πιο σημαντικό και επείγον και επικεντρώσου σε αυτό.

Να μερικές πρακτικές ιδέες:

 1. Θέσε προτεραιότητες. Εξέτασε ποιες εργασίες έχουν άμεση επιρροή στην επίτευξη των στόχων σου και δώσε τους προτεραιότητα.
 2. Όρισε προθεσμίες για τις εργασίες σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου αποτελεσματικά.
 3. Καθόρισε τις συνέπειες. Σκέψου ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν ολοκληρώσεις μια εργασία στην προθεσμία που έχεις θέσει. Αυτό μπορεί να σε ενθαρρύνει να την ολοκληρώσεις εγκαίρως.
 4. Αξιολόγησε την αξία κάθε εργασίας. Ποιες από αυτές προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία για την επιχείρησή σου;
 5. Συγκεντρώσου σε μία εργασία τη φορά, κατά το δυνατόν, και μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποσπάται από αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή.
 6. Χρησιμοποίησε λίστες καθηκόντων (ToDo lists). Κατάγραψε όλες τις εργασίες σου σε μια λίστα καθηκόντων. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις προτεραιότητες σου.

 Τι μπορείς να κάνεις για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σου;

Θυμήσου να αφιερώνεις χρόνο σε θέματα που αφορούν την προσωπική σου ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη των εργαζομένων και των συνεργατών σου. Η προσωπική ανάπτυξη και η ανάπτυξη του προσωπικού σου αποτελούν επένδυση στο μέλλον σου και την επιτυχία της επιχείρησής σου. Ακολουθώντας αυτά τα πρακτικά βήματα, μπορείς να διαμορφώσεις μια στρατηγική για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη.

 1. Συνεχής μάθηση. Με τη διαρκή μάθηση και επαγγελματική κατάρτιση θα παραμείνεις ενημερωμένος σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο σου.
 2. Διάβασμα. Διάβασε βιβλία, άρθρα και άλλες πηγές που σχετίζονται με την επιχείρησή σου και τον τομέα σου.
 3. Σεμινάρια και εκπαίδευση. Να συμμετέχεις σε σεμινάρια, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για νέα γνώση και δικτύωση.
 4. Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού. Υποστήριξε τους υπαλλήλους σου στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους μέσω κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 5. Διαπροσωπικές δεξιότητες. Βελτίωσε τις δεξιότητες στην επικοινωνία, την ηγεσία και τη συνεργασία.
 6. Ευεξία. Φρόντισε τη σωματική σου ευεξία, καθώς η φυσική κατάσταση και η υγεία συμβάλλουν στην επιτυχία της επιχειρηματικότητας.
 7. Διαχείριση του άγχους. Μάθε τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επιχειρηματικής ζωής.
 8. Διαχείριση της ενέργειας. Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι την ενέργειά σου για να είσαι πιο παραγωγικός και ενθουσιώδης.
 9. Συμβουλευτική και μέντορας. Αναζήτησε συμβουλές και υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες ή μέντορες που μπορούν να σε καθοδηγήσουν στην ανάπτυξή σου.

Τι μπορείς να μάθεις από τις αποτυχίες;

Οι αποτυχίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν πάνε όλα πάντα όπως τα σχεδιάζουμε. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Μπορείς να μάθεις πολλά από τις αποτυχίες σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποτελεσματικός στο μέλλον. Σκέψου τι πήγε στραβά και πώς μπορείς να το αποφύγεις την επόμενη φορά. Μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να το κάνεις είναι οι εξής:

 1. Αναγνώρισε την αποτυχία. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις την αποτυχία και να τη δεχτείς. Μην προσπαθείς να την αγνοήσεις ή να την αποφύγεις.
 2. Ανάλυσε τι συνέβη που οδήγησε στην αποτυχία. Εξέτασε προσεκτικά τα σφάλματα που οδήγησαν στην αποτυχία. Ποια λάθη έγιναν;
 3. Ανασκόπησε το σχέδιο. Αξιολόγησε το αρχικό σχέδιο και τη στρατηγική που ακολούθησες. Πού υπήρχαν ελλείψεις ή αδυναμίες;
 4. Αξιολόγησε τη διαδικασία. Δες πώς εκτελέστηκε η διαδικασία και το έργο σου. Υπήρχαν προβλήματα με την εκτέλεση;
 5. Σύλλεξε πληροφορίες. Σύλλεξε πληροφορίες (πραγματικά γεγονότα, όχι γνώμες) από τους συνεργάτες, το προσωπικό και τους πελάτες σχετικά με την αποτυχία. Οι πληροφορίες για τα πραγματικά γεγονότα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία.
 6. Διόρθωσε τα λάθη. Βασιζόμενος στην ανάλυση, διόρθωσε τα λάθη που έγιναν και προσπάθησε να μην τα επαναλάβεις.
 7. Νέο σχέδιο δράσης. Δημιούργησε ένα νέο σχέδιο δράσης που λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα από την αποτυχία.
 8. Στήριξε το προσωπικό. Υποστήριξε το προσωπικό σου να μάθει από τις αποτυχίες του και να βελτιώσει τις δεξιότητές του.

Οι αποτυχίες μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα μαθήματα και να οδηγήσουν στην επιτυχία αν αντιμετωπιστούν με σωστό τρόπο.

Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;

Καταλήξαμε λοιπόν στο τέλος της χρονιάς. Έχεις επιτύχει τους στόχους σου; Αλλά τι είναι αυτό που θεωρείς επιτυχία; Είναι αυξημένα κέρδη, είναι η αναγνώριση στην αγορά, είναι η ευχαρίστηση που νιώθεις για τη δουλειά σου; Κάθε επιχειρηματίας έχει τη δική του έννοια της επιτυχίας. Σκέψου τι σημαίνει για σένα και πώς μπορείς να το καταφέρεις.

Ελπίζω να σε βοήθησα να σκεφτείς πώς μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου πριν το τέλος της χρονιάς. Να θυμάσαι πάντα ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της. Απαιτεί προσπάθεια, προγραμματισμό και αφοσίωση. Αλλά, όταν φτάσεις εκεί που θέλεις, θα νιώσεις ικανοποιημένος και θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που αφιερώνεις.

Και μην ξεχνάς ποτέ να απολαμβάνεις το ταξίδι προς την επιτυχία. Βρες την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σου ζωής και θα είσαι πιο ευτυχισμένος και πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Καλή τύχη με τους στόχους σου! Είμαι βέβαιος ότι μπορείς να τους πετύχεις, αρκεί να το θες πραγματικά και να δουλεύεις γι’ αυτούς!

Η BCL μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα την επιχείρησή σου ώστε να πετύχεις ευκολότερα τους στόχους σου!

_______________

Αντιμετωπίζεις κάποιες  προκλήσεις που δεν μπορείς να ξεπεράσεις;

Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα για να μάθεις πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Ξεκίνησε τώρα συμπληρώνοντας το τεστ αξιολόγησης της επιχείρησης δίχως χρέωση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Έλα σε επαφή μαζί μας σήμερα για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις προσαρμοσμένες λύσεις μας σχετικά με το προσωπικό και την αξιολόγησή του, καθώς και την αξιολόγηση υποψηφίων για πρόσληψη, και να προχωρήσεις με περισσότερα εργαλεία στα χέρια σου για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ομάδας.

Με τη βοήθειά μας, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την επιχείρησή σου!


  Θέλετε περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη θέσπιση & την επίτευξη στόχων;

  Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

  Β.Φ

  Αγαπητή Γιάννα,  Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που μου έχεις προσφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη...

  Κοντογούρη Ευανθία

  Είχα ατομική συνεδρία με την κυρία Γιάννα Παπαδάκη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εξηγεί και να σε βοηθά να αντιληφθείς πού έγκειται η λύση στα...

  Γ.Μ.

  Το σεμινάριο με τον Θοδωρή Κακαλέτρη ήταν άκρως εποικοδομητικό. Με βοήθησε στο να γνωρίσω τον τρόπο που θα αντιμετωπίζω πλέον τις καταστάσεις γύρω...

  Δάσκαλος Γιάννης – Geodelta Ο.Ε

  Η συνεργασία μου με τον  σύμβουλο – εκπαιδευτή της Business Coaching Lab, Θοδωρή Κακαλέτρη, για τρεις γεμάτες μέρες, με αφορμή τη βοήθεια που...

  Ενδοεταιρικό σεμινάριο: Alfa Fruits | Οκτώβριος 2023

  Ευχαριστούμε, ήταν πολύ χρήσιμα και βασικά για την αρμονική λειτουργία της επιχείρησης. Ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι τα περισσότερα συμβαίνουν ήδη....