Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο σύμβουλο επιχειρήσεων;

Ιούν 24, 2016 | Management, Συμβουλές

Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες παίρνουν την απόφαση να αντιμετωπίσουν την δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση ξεκινώντας συνεργασία με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων. Η επιλογή του κατάλληλου, είναι πολύ σημαντική. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να ξέρετε πως να επιλέξετε αυτόν που θα ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες σας και θα μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη βοήθεια, γνώση και υποστήριξη ώστε να βελτιώσετε και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω κάποια βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε να συνεργαστείτε με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων.

 • Ρωτήστε τον για προηγούμενες συνεργασίες που είχε με παρόμοιες επιχειρήσεις του κλάδου σας. Δίχως αυτό να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής για την έναρξη μιας συνεργασίας, αντιλαμβάνεστε ότι αν έχει αναλάβει παρόμοιες επιχειρήσεις, θα είναι σε θέση να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες και θα μπορεί να σας προσφέρει πιο γρήγορα πρακτικές λύσεις και τρόπους χειρισμού των ανεπιθύμητων καταστάσεων που αντιμετωπίζετε.
 • Εξετάστε την βάση λειτουργίας του όταν συμβουλεύει τους πελάτες του. Ποια είναι η μεθοδολογία του και ο τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων. Αν χρησιμοποιεί συγκεκριμένα υλικά, τεστ, ερωτηματολόγια, κτλ. Ποιος είναι ο τρόπος παράδοσης των συμβουλευτικών του υπηρεσιών, μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να σας βοηθήσει, τον τρόπο χρέωσης, αν υπάρχει εγγύηση για τα αποτελέσματα που σας λέει ότι θα πετύχετε, αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των βημάτων που καλείστε να ακολουθήσετε, πότε αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα, πως θα γίνονται οι συναντήσεις σας, αν θα υπάρχει παρακολούθηση κατά την διάρκεια καθώς και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 • Ρωτήστε τον για τις σπουδές του και για την εμπειρία του στον επιχειρηματικό χώρο. Είναι σημαντικό το αντικείμενο που έχει σπουδάσει να έχει σχέση με το επάγγελμα που εξασκεί σήμερα. Ποια άλλη εκπαίδευση έχει κάνει, σεμινάρια ή διαλέξεις που έχει παρακολουθήσει. Δεν ζητάτε το βιογραφικό του αλλά ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για να αξιολογήσετε κατά πόσο ο συγκεκριμένος είναι σε θέση να σας βοηθήσει στο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε.
 • Ζητήστε του να σας δώσει επιτυχίες ή μαρτυρίες από πελάτες του. Ψάξτε να δείτε στην ιστοσελίδα του αν υπάρχουν εντυπώσεις πελατών του με τα στοιχεία τους ώστε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να τους ρωτήσετε αυτά που σας απασχολούν πριν ξεκινήσετε την συνεργασίας μαζί του. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό λόγο ανάρτησης των εντυπώσεων και των επιτυχιών των πελατών σε μια ιστοσελίδα. Δείτε επίσης αν υπάρχουν κι εντυπώσεις από άλλους επαγγελματίες που συνεργάστηκαν μαζί του, στο προσωπικό του προφίλ στο LinkedIn.
 • Είναι πολύ σημαντικό να σας δώσει τα βήματα και το κόστος του προγράμματος που πρόκειται να ξεκινήσετε γραπτώς. Ακόμη, ζητείστε του να σας εξηγήσει αν υπάρχουν πιθανώς και άλλες μελλοντικές χρεώσεις ή κόστη που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της συνεργασίας σας μαζί του ώστε να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό κόστος. Ορισμένες φορές, για παράδειγμα, ξεκινώντας μια συμβουλευτική υπηρεσία που στόχο έχει την βελτίωση των ενεργειών marketing της επιχείρησης, προκύπτουν ανάγκες για αλλαγές ή τυχόν διορθώσεις στην εταιρική ιστοσελίδα. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στην εταιρική παρουσία στα social media με συνέπεια να υπάρξουν επιπρόσθετα κόστη.

Σε όποιον κλάδο κι αν δραστηριοποιήστε, το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάτε στην επιχείρησή σας θα εξαρτηθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον σύμβουλο επιχειρήσεων που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε. Φροντίστε να είναι ο κατάλληλος συνεργάτης σας και δημιουργείστε έτσι τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Καλή επιτυχία!

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας; Κάντε σήμερα το τεστ αξιολόγησης της επιχείρησής και δείτε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

 

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχείρησή σας;
  Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση Τεχνολογίας Μελέτης | Alianthos Garden

  Η τεχνολογία μελέτης είναι το σπουδαιότερο εφόδιο που έχω προσφέρει στον εαυτό μου. Επιτέλους, στα 50 μου χρόνια ανακάλυψα ότι υπάρχει τρόπος να...

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση | Alianthos Garden

  Γράφοντας σε χαρτί τα θετικά μου και τα αρνητικά μου σημεία ανακάλυψα ότι μόνο γράφοντας κατανοείς πόσα και ποια είναι. Με το θέμα κοινωνικά και...

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση | Tsakalidis Labs

  Η εκπαίδευση λειτούργησε σωστά ως προς την ενημέρωση πάνω στη συνεργασία και στα συναισθήματα καθώς και τη λειτουργική επικοινωνία μεταξύ εμού και...

  Μάνος Β.

  Το πρόγραμμα συμβούλευσης της Business Coaching Lab με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τη λειτουργία της επιχείρησής μου, τον τρόπο και τα βήματα με...

  Μάκης Μ.

  Αγαπητέ Σέργιε, με τις ακόλουθες γραμμές θα ήθελα, παρόλο το νεαρό της γνωριμίας και συνεργασίας μας, να σε ευχαριστήσω με πραγματική ειλικρίνεια...