Τι κάνει έναν επιχειρηματία επιτυχημένο ηγέτη;

Απρ 12, 2017 | Executive Life Coaching, Συμβουλές

Τι κάνει έναν επιχειρηματία επιτυχημένο ηγέτη; Είναι θέμα τύχης, εκπαίδευσης, χαρίσματος ή ταλέντου; Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις και κατεύθυνση στους ανθρώπους σχετικά με το πώς να γίνουν αποτελεσματικότεροι ηγέτες.

 • Καταρχήν η επιτυχία ενός ανθρώπου να είναι αποτελεσματικός ηγέτης έγκειται στο να γνωρίζει τις αρχές της ηγεσίας καθώς και να έχει ικανότητα να οργανώσει και να καθοδηγήσει μια ομάδα ανθρώπων προς ένα κοινά αποδεκτό σκοπό.
 • Θα πρέπει να ολοκληρώνει αυτό που ξεκινάει και να εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτόν θα παράγουν αυτό που αναμένεται να παράγουν στην επιθυμητή ποσότητα και σε εξαιρετική ποιότητα.
 • Θα πρέπει να δίνει εντολές στο προσωπικό του και να τις επιβάλλει.
 • Με τις εντολές που δίνονται θα πρέπει να συμφωνεί κάθε μέλος από την ομάδα του.
 • Οι εντολές που δίνει θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και κατανοητές στο προσωπικό του και να έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο με καθορισμένη ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.
 • Το ότι η επιχείρηση αποτελείται από “καλά” άτομα δεν εξασφαλίζει ότι θα πετύχει τους στόχους της και την επιβίωσή της. Θα πρέπει να κατευθύνεται ενεργά από κάποιον που θα έχει συγκεκριμένους στόχους. Το να μην δίνει εντολές καταφέρνει να βάζει την επιχείρηση και το προσωπικό του σε στασιμότητα.
 • Θα πρέπει να φροντίζει τα άτομα στην επιχείρησή του να είναι χαρούμενα. Τα άτομα είναι χαρούμενα όταν είναι παραγωγικά και βλέπουν ότι η επιχείρηση ευημερεί και αναπτύσσεται.
 • Θα πρέπει να επιβάλλει συμμόρφωση προς τις εντολές που δίνει. Ένας κακός ηγέτης δεν επιβάλλει συμμόρφωση προς τις εντολές του ή δεν εκδίδει καθόλου εντολές.
 • Αν κάποιος επιθυμεί να είναι αρεστός όταν ηγείται δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει πραγματικά ηγέτης. Ένας ηγέτης θα πρέπει να ηγείται με θάρρος και να φροντίζει να ολοκληρώνει την δουλειά ο ίδιος καθώς και οι υπόλοιποι που ανήκουν στην ομάδα του.
 • Ένας αποτελεσματικός ηγέτης θα πρέπει να επικοινωνεί αρκετά με το προσωπικό του και  να έχει την ικανότητα να τους καταλαβαίνει. Δεν θα πρέπει να κλείνεται στο γραφείο του και να βάζει ενδιάμεσους να επικοινωνούν με το προσωπικό του. Θα πρέπει να ενδιαφέρεται και να νοιάζεται για τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα του. Θα πρέπει να ενδιαφέρεται για την ομάδα του ως σύνολο και όχι συγκεκριμένα για κάποια μέλη της. Όταν λαμβάνει αποφάσεις θα πρέπει να το κάνει με γνώμονα το καλό όλης της ομάδας και όχι μεμονωμένων ατόμων.
 • Τέλος, θα πρέπει ο ίδιος να ακολουθεί τις πολιτικές, τις κατευθύνσεις και τις εντολές που δίνει, καθώς θα πρέπει να αποτελεί πρώτος απ’ όλους το παράδειγμα για όσα λέει.

Τα άτομα θέλουν να διοικούνται και να ακολουθούν έναν ηγέτη που διοικεί ενεργά, με πειθαρχία και με αποτελέσματα παρά να ακολουθούν έναν άβουλο και άτολμο “ηγέτη” που φοβάται να επιβάλλει συμμόρφωση στις “εντολές” που τους δίνει. Με την πρώτη ευκαιρία τα παραγωγικά άτομα θα τον εγκαταλείψουν και θα πάνε να ακολουθήσουν έναν πραγματικό ηγέτη.


  Πώς θα ενισχύσετε τις ηγετικές σας ικανότητες;

  Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση Τεχνολογίας Μελέτης | Alianthos Garden

  Η τεχνολογία μελέτης είναι το σπουδαιότερο εφόδιο που έχω προσφέρει στον εαυτό μου. Επιτέλους, στα 50 μου χρόνια ανακάλυψα ότι υπάρχει τρόπος να...

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση | Alianthos Garden

  Γράφοντας σε χαρτί τα θετικά μου και τα αρνητικά μου σημεία ανακάλυψα ότι μόνο γράφοντας κατανοείς πόσα και ποια είναι. Με το θέμα κοινωνικά και...

  Ενδοεταιρική εκπαίδευση | Tsakalidis Labs

  Η εκπαίδευση λειτούργησε σωστά ως προς την ενημέρωση πάνω στη συνεργασία και στα συναισθήματα καθώς και τη λειτουργική επικοινωνία μεταξύ εμού και...

  Μάνος Β.

  Το πρόγραμμα συμβούλευσης της Business Coaching Lab με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τη λειτουργία της επιχείρησής μου, τον τρόπο και τα βήματα με...

  Μάκης Μ.

  Αγαπητέ Σέργιε, με τις ακόλουθες γραμμές θα ήθελα, παρόλο το νεαρό της γνωριμίας και συνεργασίας μας, να σε ευχαριστήσω με πραγματική ειλικρίνεια...