Ποιος δημιουργεί την επιχείρησή σας;

Μαρ 16, 2017 | Management, Συμβουλές

Θέλετε να πετύχετε νέα επίπεδα λειτουργίας για την επιχείρησή σας; Πρέπει να ξεκινήσετε να σκέφτεστε διαφορετικά. Η ανάπτυξή της, αρχίζει από εσάς τον ίδιο και από τη θέση που έχετε ως ιδιοκτήτης. Διατηρείται από εσάς και τις ενέργειες που κάνετε. Σταματάει τη στιγμή που εσείς σταματάτε να τη δημιουργείτε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Αν δεν δημιουργείτε εσείς την επιχείρησή σας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάποιος άλλος το κάνει προς μια κατεύθυνση, που πολύ πιθανώς να μην είναι αυτή που θα θέλατε. Η δική σας δημιουργία της δίνει την ύπαρξη και τη μορφή που θέλετε. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, συρρικνώνεται και «εξαφανίζεται» στο βαθμό που δεν ασχολείστε, γιατί λειτουργεί δίχως ιδιοκτήτη.

Η δημιουργία της, λοιπόν, εξασφαλίζεται όταν εσείς, ο ιδιοκτήτης της, κάνετε συγκεκριμένα καθήκοντα. Παρακάτω θα διαβάσετε τα πιο σημαντικά.

  1. Έχετε ένα ξεκάθαρο σκοπό για την επιχείρησή σας και τον επικοινωνείτε συχνά στο προσωπικό σας ώστε να τον γνωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται σε αυτή.
  2. Φροντίζετε να προωθείτε και να πουλάτε προϊόντα ή υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση και παρακολουθείτε προσεκτικά τις κινήσεις του ανταγωνισμού.
  3. Δημιουργείτε συγκεκριμένες πολιτικές για τον τρόπο λειτουργίας της και καταστρώνετε στρατηγικά πλάνα με στόχους οι οποίοι συμβάλλουν στην επίτευξη του σκοπού της.
  4. Σχεδιάζετε και υλοποιείτε τον κατάλληλο οικονομικό προγραμματισμό για να έχετε μια επιχείρηση που να λειτουργεί δίχως προβλήματα, με κέρδος κι όσο κι αν ακούγεται δύσκολο, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο, να αφήνει χρήματα στην άκρη.
  5. Ασχολείστε συστηματικά με την εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων που θα στελεχώσουν την επιχείρησή σας στην πορεία της για ανάπτυξη. Τους οργανώνετε, τους εκπαιδεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους υποκινείτε και εξίσου, σημαντικό, παρακολουθείτε στενά την παραγωγικότητά τους και τους βελτιώνετε όπου χρειάζεται.

Είναι βασικό να κατανοήσετε ότι όσο χρόνο ασχολείστε με οτιδήποτε άλλο εκτός τα παραπάνω, τόσο δεν υπάρχει στο τιμόνι της επιχείρησης πραγματικά κάποιος που να την κατευθύνει.

Το πιο συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε σε έναν ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης στην προσπάθειά του να την διοικήσει, είναι η συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή του στις καθημερινές λειτουργίες της. Όσο η επιχείρησή του αναπτύσσεται, εκείνος αντί να φροντίζει να παραμένει στο υψηλότερο σημείο του οργανογράμματος και να ασχολείται με τα καθήκοντά του που αναφέραμε πιο πάνω, αναγκάζεται και «επιτρέπει» – θα μπορούσαμε να πούμε-  τις περισσότερες φορές να «κατεβαίνει» όλο και πιο χαμηλά σε αυτό.

Ασχολείται με θέματα, καταστάσεις και προβλήματα που θα έπρεπε να ασχολούνται άλλοι. Λύνει υποθέσεις που προκύπτουν που θα έπρεπε να λύνει το προσωπικό του. Σβήνει φωτιές και βρίσκει λύσεις σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να επιτρέπει να φτάνουν στο γραφείο του αλλά θα έπρεπε να διαχειρίζονται μέχρι τέλους από τα άτομα που είναι υπεύθυνα.

Με απλά λόγια, η καθημερινή του ενασχόληση με αυτού του είδους τα προβλήματα, τον οδηγούν σιγά-σιγά στην παγίδα όπου βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες. Να μην είναι ιδιοκτήτες της επιχείρησης τους αλλά να εργάζονται σε αυτή.

Δεν δημιουργεί κανείς μια επιχείρηση για να βρεθεί στο μέλλον παγιδευμένος σε αυτή.

Ο σκοπός σας ως ιδιοκτήτης ΔΕΝ είναι να λύνετε τα καθημερινά προβλήματά της. Δεν θα πρέπει να είναι αυτός. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάτι πάει στραβά στο τρόπο που είναι οργανωμένη και υλοποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό που αναμένεται από εσάς, ως ιδιοκτήτης της, είναι να δημιουργήσετε μια εταιρεία που να αναπτύσσεται με επιτυχία και είναι οικονομικά σταθερή.

Είναι γεγονός ότι όσο η επιχείρηση επεκτείνεται, τόσο οι καθημερινές της λειτουργίες θα γίνονται πιο αναποτελεσματικές αν δεν έχετε φροντίσει να τις οργανώσετε με τον βέλτιστο τρόπο και να τις ευθυγραμμίσετε ώστε να πετύχετε τους στόχους που θέλετε. Αυτό το πετυχαίνετε με το να κρατάτε τη θέση σας στο οργανόγραμμα. Εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Και να κάνετε αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ξεκινήστε με αυτά που πρέπει να κάνετε και όχι με αυτά που θα έπρεπε να κάνει κάποιος άλλος. Αυτόν τον «άλλο», τον οποίο -ποιος άλλος εκτός από εσάς- θα πρέπει να βρείτε, να αξιολογήσετε και να προσλάβετε για να το κάνει.

Καλή επιτυχία!

Θέλετε να μάθετε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε για να βάλετε την επιχείρησή σας σε πορεία ανάπτυξης; Συμπληρώστε σήμερα δίχως χρέωση το τεστ αξιολόγησης της επιχείρησής σας και θα σας πούμε έξυπνους τρόπους για να το πετύχετε!

    Πώς θα καταφέρετε να εκτελέσετε τα πραγματικά καθήκοντά σας ως ιδιοκτήτης επιχείρησης;
    Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Tig Constructions – Βασίλης Καρβουνιάρης

    Στο συμβουλευτικό πρόγραμμα με τον Θοδωρή Κακαλέτρη έμαθα πολλά. Έμαθα πώς λειτουργεί μια επιχείρηση κι έβαλα στόχους που δεν θα έβαζα από μόνος...

    Amalthium Studio – Ζελέσκου Ειρήνη

    Οι συμβουλεύσεις με τον Θοδωρή Κακαλέτρη με βοήθησαν να μάθω τα επιμέρους κομμάτια του επιχειρείν και πλέον πιστεύω ότι μπορώ να οργανώσω τη δική...

    Β.Φ

    Αγαπητή Γιάννα,  Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που μου έχεις προσφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη...

    Κοντογούρη Ευανθία

    Είχα ατομική συνεδρία με την κυρία Γιάννα Παπαδάκη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εξηγεί και να σε βοηθά να αντιληφθείς πού έγκειται η λύση στα...

    Γ.Μ.

    Το σεμινάριο με τον Θοδωρή Κακαλέτρη ήταν άκρως εποικοδομητικό. Με βοήθησε στο να γνωρίσω τον τρόπο που θα αντιμετωπίζω πλέον τις καταστάσεις γύρω...