Έχετε κουραστεί να «κυνηγάτε» το προσωπικό σας να κάνει τη δουλειά του;
Πριν απαντήσετε στο ερώτημα αυτό θετικά και το αιτιολογήσετε λέγοντας ότι το προσωπικό σας δεν είναι το κατάλληλο, ότι ο βαθμός αφοσίωσής των ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρεία σας δεν είναι όπως ο δικός σας, ότι κανένας δεν «πονάει» την επιχείρησή σας όπως εσείς κ.λπ. που δεν αμφιβάλλουμε ότι μπορούν να ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις, μήπως θα πρέπει να δείτε και την δική σας συμμετοχή κι ευθύνη σε αυτή την κατάσταση;
Σε κάθε κατάσταση θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα και τη δική μας συμμετοχή. Είτε αυτή προκύπτει από αυτά που έχουμε κάνει είτε από αυτά που έχουμε παραλείψει να κάνουμε.
Ένα ρητό για την ηγεσία λέει ότι ένας ηγέτης θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομάδα που ηγείται παρά για τον εαυτό του. Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα σας δώσουμε έναν πολύ πρακτικό τρόπο να το κάνετε.
Με αυτόν, θα καταφέρετε πρώτα από όλα το κάθε μέλος της ομάδας σας να λειτουργεί καλύτερα στη θέση ή στις θέσεις που έχει στο οργανόγραμμα της επιχείρησής σας και να γίνει πιο παραγωγικό. Και να φέρνει αποτελέσματα. Κι εσείς με τη σειρά σας, θα καταφέρετε να αποκτήσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνετε πιο σημαντικά και ουσιώδη πράγματα από το να «κυνηγάτε» το προσωπικό σας να κάνει τη δουλειά του.
Τα παρακάτω είναι απλά πράγματα που θα πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε ηγείται μιας επιχείρησης. Σε μικρές επιχειρήσεις μπορεί να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, σε μεγαλύτερες μπορεί να είναι εκείνος και να παίρνει βοήθεια από τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού.
Σε κάθε περίπτωση, πριν σκεφτείτε ότι το άτομο ή τα άτομα που εργάζονται στην επιχείρησή σας δεν είναι τα κατάλληλα, διαβάστε τις ερωτήσεις αυτές και απαντήστε τες με το σκεπτικό του πώς εφαρμόζονται στη δική σας ομάδα και δραστηριότητα. Ελπίζουμε να σας δώσουν έμπνευση και να «ξεκαθαρίσουν το τοπίο».
- Έχετε καταγράψει με λεπτομέρεια και με τρόπο που είναι απόλυτα κατανοητός τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της κάθε θέσης που κρατάει το κάθε μέλος της ομάδας σας;
- Έχετε καταγράψει με ξεκάθαρο τρόπο τις διαδικασίες του κάθε πόστου; Με λεπτομέρεια, σαφήνεια και απλό τρόπο;
- Έχετε προσθέσει με τον καιρό σε αυτή την καταγραφή καθηκόντων και διαδικασιών ό,τι καινούργιο προκύπτει από την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης και της εν λόγω θέσης;
- Έχετε αφαιρέσει κάποια από αυτά που δεν έχουν ισχύ σήμερα;
- Τα δώσατε να τα διαβάσουν πριν ξεκινήσουν να εργάζονται;
- Φροντίσατε να καταλάβετε ότι τους είναι απόλυτα ξεκάθαρα και ότι μπορούν να τα εφαρμόσουν; Το ελέγξατε απλά ρωτώντας τους αν τα έχουν καταλάβει ή τους παρατηρήσατε πάνω στη δουλειά όταν τα κάνουν;
- Τα αναθεωρείτε σε εύλογο χρονικό διάστημα για να ξέρετε ότι είναι έγκυρα;
- Όταν δεν έγινε κάτι σωστά και με τον τρόπο που θέλετε εσείς, διορθώσατε το άτομο παραπέμποντας το σε αυτά τα υλικά για να τα ξαναδιαβάσουν;
Έχετε την ευθύνη να πάει η επιχείρησή σας καλά. Για να την οδηγήσετε στην κατεύθυνση που θέλετε θα πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Σωστά, γρήγορα και με βεβαιότητα.
Για να την κάνει με τον κατάλληλο τρόπο – αυτόν που θέλετε εσείς δηλαδή – θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει και να έχει κατανοήσει πλήρως τα καθήκοντα της θέσης του. Στη συνέχεια να είναι σε θέση να τα εφαρμόσει με επιτυχία.
Πιθανώς να συμβαίνουν τα εξής όταν κάποιος δεν λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο στη θέση του:
- δεν ξέρει τα καθήκοντα κ.λπ. της θέσης που του έχετε αναθέσει ή
- νομίζει ότι τα ξέρει ή
- ξέρει κάποια από αυτά κι όχι όλα ή
- ανησυχεί ότι στην περίπτωση που σας πει ότι δεν ξέρει κινδυνεύει η θέση του ή
- ακόμη κι αν ξέρει τα καθήκοντα αντίστοιχης θέσης από προηγούμενη επιχείρηση που εργαζόταν αυτά να μην εφαρμόζονται στην δική σας για διάφορους λόγους.
Πώς αναμένετε να λειτουργήσει αυτό το άτομο με επιτυχία στη νέα του θέση; Ποιος θα έπρεπε να φροντίσει και να ενδιαφερθεί να τον ενσωματώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επιχείρησή σας αν όχι εσείς;
Αν αφήσετε τα πράγματα στη τύχη ή στον παλιό εργαζόμενο που μετράει χρόνια στην επιχείρησή σας ή «εμπιστευθείτε» τον εργαζόμενο να μάθει τη δουλειά με τον χρόνο, αυξάνετε την πιθανότητα αποτυχίας. Και κινδυνεύει όχι μόνο η επιχείρησή σας αλλά τελικά κι εσείς.
Αν έχετε κουραστεί να “κυνηγάτε” τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους, αν έχετε κουραστεί να εξηγείτε κάθε φορά αυτό που θα έπρεπε να κάνουν και να προσπαθείτε να ανακαλύψετε γιατί δεν το κάνουν και αν διαφωνείτε με το να ασχολείστε με πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι τους οποίους έχετε προσλάβει να κάνουν, τότε βοηθήστε τους. Ενδιαφερθείτε για αυτούς και δώστε τους γραπτώς αυτό που θέλετε να κάνουν. Με απλό τρόπο. Με σαφήνεια και με λεπτομέρεια. Θα βοηθήσετε όχι μόνο την ομάδα σας αλλά και τον εαυτό σας να δημιουργήσει την επιχείρηση που θέλει.
Καλή επιτυχία!
Στοιχεία επικοινωνίας
Ζαλοκώστα 8, T.K. 10671, Αθήνα
(+30) 210 3005623
(+30) 693 7992370
info businesscoachinglab.gr
www.businesscoachinglab.gr