Ποιο είναι το πρώτο βήμα στον οικονομικό προγραμματισμό;

Ιούν 3, 2016 | Management, Συμβουλές

Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα ενός ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός έξυπνου και αποτελεσματικού οικονομικού προγραμματισμού. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο σχεδιασμός, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της επιχείρησής του, στην αύξηση της κερδοφορίας της καθώς και στην δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για το προσωπικό της. Τα βήματα τα οποία θα επιλέξει για να τον υλοποιήσει παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητά του.

Η επιδίωξη της οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας έχει να κάνει πρωτίστως με την εύρεση τρόπων για αύξηση του εισοδήματος και καλύτερη αξιοποίηση των πηγών που το δημιουργούν. Στην συνέχεια δε, πρέπει να ακολουθήσει η σωστή κατανομή του. Όταν ξεκινάτε να κάνετε έναν οικονομικό σχεδιασμό θα πρέπει να έχετε κατά νου τα παρακάτω δύο βήματα.

  • Πώς θα δημιουργήσετε περισσότερο εισόδημα και
  • αφού το δημιουργήσετε, πως θα το διαχειριστείτε και θα το κατανείμετε έχοντας ως κύριο γνώμονα ότι τα χρήματα που θα ξοδέψετε θα πρέπει να είναι λιγότερα από όσα έχετε κερδίσει.

Σε ποιο από τα παραπάνω βήματα συνήθως δίνετε μεγαλύτερη προσοχή κατά τον σχεδιασμό του οικονομικού προγραμματισμού της επιχείρησής σας; Σε ποιο από τα δύο πιστεύετε ότι θα έπρεπε να εστιάσετε περισσότερο;

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθούμε περισσότερο στο πρώτο βήμα, καθώς πολύ συχνά ένας επιχειρηματίας δεν δίνει την δέουσα προσοχή και μέριμνα δυσκολεύοντας στην συνέχεια την υλοποίηση του δεύτερου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καθημερινά προβλήματα και οι ανεπιθύμητες καταστάσεις λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, τον απορροφούν και τον παγιδεύουν, απομακρύνοντάς τον από την εύρεση λύσεων σε σχέση με το πρώτο. Πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν ξεκινά να κάνει έναν οικονομικό σχεδιασμό είναι κυρίως αυτά που συνδέονται στενά με την έλλειψη χρημάτων.

Μια επιτυχημένη οικονομική διαχείριση δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση θα σταματήσει να ξοδεύει χρήματα στοχεύοντας στην εξοικονόμηση. Αναμφισβήτητα ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει να εξετάσει όλα τα τμήματα και τις λειτουργίες της για πιθανές περιπτώσεις σπατάλης και αδικαιολόγητης εκροής κονδυλίων τα οποία δεν δημιουργούν πλεόνασμα.

Είναι γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους για έναν επιχειρηματία αποτελεί το γεγονός ότι δεν βγάζει αρκετά χρήματα. Αυτό επιδεινώνεται όταν “αναγκάζεται” να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που κερδίζει. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται σωστά με το να σταματήσει κανείς να ξοδεύει, να πουλάει περιουσιακά στοιχεία ή ακόμη να αναγκάζεται να υποβάλλει αιτήσεις για δανειοδότηση. Οι συγκεκριμένοι τρόποι λύνουν το πρόβλημα επιφανειακά, δεν είναι αρεστοί σε κανέναν και βεβαίως δεν εξασφαλίζουν ότι στο μέλλον ο επιχειρηματίας δεν θα υποχρεωθεί να περιορίσει κι άλλο τα χρήματα που ξοδεύει, ή δεν θα προσπαθήσει να πάρει κι άλλα δάνεια.

Η οικονομική διαχείριση ξεκινάει με το πως θα βγάλει κανείς περισσότερα χρήματα και όχι με το πως θα τα κατανείμει. Αν καταφέρει κάποιος να βγάζει περισσότερα χρήματα, τότε ο τρόπος βάσει του οποίου θα τα ξοδέψει, απλά θα αποτελεί ένα μικρότερο πρόβλημα.

Συνήθως πόσο χρόνο αφιερώνετε για να αποφασίσετε πως να κατανείμετε τα διαθέσιμα χρήματα και να βρείτε λύση στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψή τους; Σκεφτείτε στην συνέχεια πόσο χρόνο ξοδεύετε για να βρείτε νέες λύσεις, νέες συνεργασίες, νέους τρόπους και μεθόδους για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες και να δημιουργήσετε αύξηση στις πωλήσεις σας.

Ξεκινήστε να ασχολείστε συστηματικά ξοδεύοντας σε εβδομαδιαία βάση περισσότερο χρόνο στην εύρεση νέων τρόπων για την δημιουργία μεγαλύτερου όγκου πωλήσεων, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του πελατολογίου σας, καθώς και στον εντοπισμό εκείνων των ενεργειών marketing τις οποίες χρειάζεται να θέσετε από σήμερα κιόλας σε εφαρμογή, ώστε να προσεγγίσετε νέους πελάτες και νέες αγορές. Αυτό που θα πετύχετε πέρα από τα προηγούμενα θα είναι σίγουρα, ένα λιγότερο δυσάρεστο δεύτερο στάδιο του οικονομικού σας σχεδιασμού.

Δώστε προσοχή στο πρώτο βήμα για την δημιουργία εισοδήματος, ευθυγραμμίζοντας τις δικές σας ενέργειες και τις ενέργειες του προσωπικού σας. Αν δώσετε προτεραιότητα στο 2ο βήμα, τότε η μέρα σας θα γεμίσει από προβλήματα και ένα διαρκές κυνήγι “λύσεων” που δυστυχώς δεν θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πραγματική αιτία της δυσκολίας που συναντάτε όταν ξεκινάτε να σχεδιάσετε τον οικονομικό προγραμματισμό της επιχείρησής σας.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της Business Coaching Lab βοηθούν τους επιχειρηματίες να σχεδιάσουν έναν αποτελεσματικό οικονομικό σχεδιασμό που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Το πρώτο βήμα είναι να συμπληρώσετε το τεστ αξιολόγησης εδώ.

 

    Πώς μπορεί να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας το Business Coaching;
    Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Tig Constructions – Βασίλης Καρβουνιάρης

    Στο συμβουλευτικό πρόγραμμα με τον Θοδωρή Κακαλέτρη έμαθα πολλά. Έμαθα πώς λειτουργεί μια επιχείρηση κι έβαλα στόχους που δεν θα έβαζα από μόνος...

    Amalthium Studio – Ζελέσκου Ειρήνη

    Οι συμβουλεύσεις με τον Θοδωρή Κακαλέτρη με βοήθησαν να μάθω τα επιμέρους κομμάτια του επιχειρείν και πλέον πιστεύω ότι μπορώ να οργανώσω τη δική...

    Β.Φ

    Αγαπητή Γιάννα,  Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που μου έχεις προσφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη...

    Κοντογούρη Ευανθία

    Είχα ατομική συνεδρία με την κυρία Γιάννα Παπαδάκη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εξηγεί και να σε βοηθά να αντιληφθείς πού έγκειται η λύση στα...

    Γ.Μ.

    Το σεμινάριο με τον Θοδωρή Κακαλέτρη ήταν άκρως εποικοδομητικό. Με βοήθησε στο να γνωρίσω τον τρόπο που θα αντιμετωπίζω πλέον τις καταστάσεις γύρω...